HSP

Hoogsensitief

Een HSP, of een hoogsensitief persoon, is iemand met een dieper niveau van verwerking in de hersenen. Ze zijn gevoeliger voor zowel interne als externe indrukken, waardoor ze gemakkelijker een staat van overprikkeling kunnen bereiken. Sensorische verwerkingssensitiviteit is een karaktereigenschap die genetisch bepaald is. Het komt in gelijke mate voor bij 1 op de 5 mensen, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Emotionele tekenen

Het is zeker geen geheim dat HSP’s emoties op een dieper niveau ervaren. Door de diepe verwerking in hun hersenen blijven ze bepaalde situaties of uitspraken in hun hoofd herhalen; wat die persoon zei, waarom hij het zei, hebben ze de situatie correct aangepakt en wat zullen anderen denken van hoe ze de situatie hebben aangepakt.
De film speelt zich keer op keer in hun hoofd af, ze raken in de lus en het is niet altijd gemakkelijk om uit deze cirkel te komen. Dit geldt vooral als ze niet helemaal comfortabel in hun vel zitten, ze kunnen zelfs merken dat ze vaker terugkeren naar deze lus en daar voor langere tijd “vastzitten”.

Sociale tekenen

Vooral omdat HSP’s zo bezorgd zijn over de sociale context en wat andere mensen denken, hebben ze soms moeite met het stellen van grenzen.

Gedachten gaan door hun hoofd als: “Als ik dit niet doe, dan ben ik een slechte vriend/partner/moeder/dochter…”, “Wat zullen ze over mij zeggen…?
Hun gedachten onder controle houden door bewust te luisteren naar dat stemmetje in hun hoofd en door gedachten te kiezen die hen vooruit helpen in plaats van ze in bedwang te houden.

Sabine Begas
Sabine Begas

Begeleiding HSP

Dankzij mijn individuele begeleiding kan ik je helpen met:

– Het leren omarmen van je hoogsensitiviteit
– Jezelf leren kennen én accepteren
– Een gezonde portie zelfliefde ontwikkelen voor jezelf
– Zelfzorg deel laten uitmaken van je routine, zónder je hierbij schuldig te voelen

We gaan op zoek naar wat bij jou past, wat goed voelt voor jou. Hierbij help ik je door te kijken samen naar jouw gevoel, je intuïtie, je lichaam en je onderbewustzijn.
Ja, ik wil een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin mij duidelijk wordt wat coaching voor mij kan betekenen.

Ja, ik wil een kennismakingsgesprek waarin mij duidelijk wordt wat coaching voor mij kan betekenen.

Ben je hoog sensitief (hsp)? Dan zul je je zeker grotendeels herkennen in :

– je kunt je goed kunnen inleven in mensen en situaties
– je bent gevoelig voor sfeer en draagt daarom ook graag bij aan een goede sfeer
– je bent conflict mijdend of een conflict ijlt bij jou lang na. Daarom heeft een compromis voor jou de voorkeur
– je bent gevoelig en open voor de mening van anderen
– je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
– je ontvangt en geeft graag positieve feedback
– je pikt kleine signalen vlug op

Als coach ben ik gespecialiseerd en ervaringsdeskundige op het gebied van hoog sensitiviteit en samen kijken we hoe je dit kunt doen. Met als doel dat jij goed in je vel zit en goed kan functioneren. Met een balans tussen werk en privé, tussen inspanning en ontspanning, tussen gevoel en ratio en tussen jou en je omgeving.

Doe de HSP ZELFTEST

Ben je hoog sensitief (HSP), denk je?

Beantwoord iedere vraag al naargelang je gevoel je ingeeft. Vink het vakje voor de vraag aan als het in ieder geval enigszins voor jou opgaat. Laat het vakje leeg als het niet speciaal of helemaal niet voor jou geldt.

Deze test is niet sluitend en kan niet als vaststelling of diagnose worden gebruikt. Hij laat immers nog te veel interpretaties toe. Gebruik hem daarom als richtingaanwijzer en verdiep je verder in hoogsensitiviteit bij een HSP Coach.